FEDAC Prats i els projectes escolars europeus

FEDAC Prats i els projectes escolars europeus

Els 24 Reptes del projecte educatiu #avuixdemà2024 de les escoles FEDAC inclouen el repte dels Idiomes +. A la FEDAC entenem els idiomes com un mitjà per valorar la riquesa cultural i lingüística del nostre entorn. En aquest sentit, els projectes escolars europeus són un magnífic mitjà per fer que els aprenentatges de les llengües siguin autèntics i vivencials. Quan parlem de projectes europeus dins la FEDAC, destaca l’experiència de l’escola FEDAC Prats, ja que ha aconseguit set Segells de Qualitat Nacional i Europea, a més de resultar finalista en el Premi Europeu 2012.

Les TIC ens connecten amb escoles de tot Europa

L’escola FEDAC Prats va començar a participar en projectes escolars europeus el curs 2010-2011 a través de la plataforma eTwinning. Aquesta plataforma, cofinanciada pel programa europeu Erasmus+, permet posar en contacte escoles de tot Europa per desenvolupar conjuntament projectes a través de les eines TIC. D’aquesta manera, l’anglès esdevé la llengua de comunicació entre els alumnes i els mestres dels diferents països, que estan en contacte per mitjans com el correu electrònic, les videoconferències, la plataforma eTwinning, etc. Al llarg d’aquests anys, FEDAC Prats ha treballat telemàticament amb altres escoles d’Europa projectes sobre el patrimoni cultural o les tradicions, entre d’altres.

Alumnes de FEDAC Prats presenten en anglès una de les llegendes europees treballades.

Els Erasmus també són per a les escoles

En els últims cursos, l’escola ha fet pas endavant i actualment està immersa en un projecte Erasmus+. Els alumnes de 6è de primària de FEDAC Prats són els encarregats de desenvolupar el projecte On the Wings of Legends (OWL), al voltant de les llegendes de cada país, amb escoles de Grècia, Hongria, França, Finlàndia i el Regne Unit. 

A més de practicar l’anglès, el projecte On the Wings of Legends es proposa promoure la lectura i conèixer la diversitat cultural europea. Cada setmana els alumnes treballen la llegenda d’un país participant a través de diferents activitats, com presentacions orals, obres teatrals, titelles, cartells, pintures, composicions digitals, etc. Els treballs es pengen a la plataforma eTwinning perquè l’alumnat, els mestres i les famílies dels altres països els puguin veure i intercanviar impressions. Alhora, els alumnes de les escoles europees participants estan en contacte a través de videoconferències, que faciliten l’intercanvi de lectures, cançons, jocs i salutacions. 

A diferència dels projectes eTwinning, els projectes Erasmus+ inclouen la mobilitat internacional de docents i alumnes, a través de breus estades als països que formen part del projecte. Aquests intercanvis ajuden a crear llaços més estrets entre les escoles participants i aprofundir en la dimensió europea, ja que permeten endinsar-se millor en la cultura i les tradicions d’un altre país.

Aquest curs, donada la situació actual provocada per la pandèmia de la Covid-19, que impedeix fer les mobilitats internacionals, FEDAC Prats i les altres escoles europees han hagut de readaptar i reorganitzar el projecte On the Wings of Legends amb la metodologia d’aprenentatge combinat (Blended Learning) per poder assolir els objectius programats durant les trobades presencials.

Logotip del projecte Erasmus+ "On the Wings of Legends", creat pels alumnes de FEDAC Prats.