Presentacions de TUtopia a Berga, Manresa i Vic

Presentacions de TUtopia a Berga, Manresa i Vic

TUtopia, el llibre amb una nova narrativa de sentit per a l’escola, es fa present a Berga, Manresa i Vic. Després de la presentació oficial a Barcelona, aquesta primavera s’ha donat també a conèixer en aquestes tres ciutats catalanes, molt vinculades a les escoles FEDAC.

Amb la voluntat d’acostar la proposta TUtòpica a tothom, els autors del llibre, Verónica Castillo i Modest Jou, han iniciat una gira de presentació de TUtopia per Catalunya, que els ha portat fins a les capitals del Berguedà, el Bages i Osona. La llibreria Sense Paraules a Berga, la Biblioteca del Casino de Manresa i la Biblioteca Pilarin Bayés de Vic han acollit els actes de presentació del llibre, oberts a tota la ciutadania.

A Berga, els autors van estar acompanyats pel filòsof Quim Sala i l’educadora de FEDAC Xarxa Tània Gómez, responsable de l’àrea de recerca i sentit de l’escola. Juntament amb els assistents van compartir impressions, idees i experiències al voltant de la proposta de TUtopia per acompanyar les persones en el seu creixement perquè cadascú pugui descobrir la seva autenticitat i confiar en la seva capacitat per fer cada dia el lloc on viu una mica millor.

Presentació del llibre TUtopia a Berga amb els seus autors, Modest Jou i Verónica Castillo, i amb la participació del filòfof Quim Sala i la mestra de FEDAC Xarxa Tània Gómez.

Durant la conversa a Berga, el filòsof Quim Sala va posar en valor TUtopia precisament per aquest camí d’acompanyament en la descoberta del sentit i l’empoderament de les persones i especialment dels joves envers les seves vides, en un temps on les xarxes socials i la tecnologia sembla que ens devorin.

El jesuïta Xavier Melloni, antropòleg i doctor en Teologia, especialista en diàleg interreligiós, i la mestra Yolanda Martín, responsable de l’àrea de recerca i sentit de l’escola FEDAC Manresa, van acompanyar Modest Jou i Verónica Castillo en la presentació de TUtopia al Bages.

En aquest acte a Manresa, els autors van explicar que l’obra Perspectives de l’Absolut, de Xavier Melloni, “ha estat una gran font d’inspiració per a TUtopia“. I és que, com van exposar Verónica Castillo i Modest Jou, “TUtopia vol ser una proposta pedagògica de les Perspectives de l’Absolut“.

Alhora, Xavier Melloni va elogiar l’aportació de TUtopia: TUtopia és un llibre amb nostàlgia del futur, tot just ara que comencem a ser humans. I ens parla precisament de la confiança en les persones”.

Presentació del llibre TUtopia a Manresa amb els seus autors, Verónica Castillo i Modest Jou, acompanyats per Xavier Melloni i la mestra de FEDAC Manresa Yolanda Martín.

“Déu no existeix”, va afirmar Xavier Melloni. I tot seguit va afegir: “Déu és. Nosaltres som els que existim, i som nosaltres els qui hem de realitzar, de fer realitat les coses”. En aquest sentit, Xavier Melloni va destacar que TUtopia és una “molt bona proposta” a l’hora de mostrar un camí per educar les persones en el compromís actiu amb el nostre món.

Al seu torn, l’educadora Yolanda Martín va compartir diferents exemples del dia a dia a les escoles FEDAC per posar en pràctica la proposta recollida a TUtopia amb els alumnes. Un d’aquests exemples és la celebració a les escoles del temps de la Llum, connectant amb el sentit profund del Nadal. D’aquesta manera, alumnes amb diferents tradicions de saviesa poden sentir aquesta celebració també com a pròpia, ja que la Llum és un element present a totes les religions.

A Vic la Biblioteca Pilarin Bayés va acollir la presentació de TUtopia amb els seus autors i amb l’acompanyament del claretià Joan Soler, president del Casal Claret, i del mestre de l’escola FEDAC Sant Feliu Eloi Nortes, responsable de l’àrea de recerca i sentit de l’escola.

“Com el Casal Claret, TUtopia és contracultural, un plantejament valent”, va destacar Joan Soler, que ha dedicat els darrers trenta-quatre anys de la seva vida al Casal Claret per estar al costat de les persones més desfavorides d’Osona, vivint el diàleg intercultural i interreligiós. “Hi ha molta gent de l’Església catòlica que no està gaire d’acord amb aquests plantejaments, perquè creuen que haurien de continuar sent uns altres, d’adoctrinament i d’ensenyament de la religió catòlica a l’escola”, va dir Joan Soler.

Presentació del llibre TUtopia a Vic amb els seus autors, Verónica Castillo i Modest Jou, acompanyats del claretià Joan Soler i el mestre de FEDAC Sant Feliu Eloi Nortes.

Joan Soler va destacar el rigor del qual parteix TUtopia a partir d’una anàlisi antropològica, sociològica i espiritual de la humanitat, vinculada al context actual que vivim: “A TUtopia hi ha una proposta de saviesa i de riquesa per buscar camins d’experiències personals i col·lectives profundes. I aquestes experiències són les que poden donar lloc a capacitats de creació de xarxes, de relacions i de contactes amb altres savieses i cultures, que és molt essencial”.

Durant la presentació a Vic, Joan Soler també va recordar Pere Casaldàliga i el seu llegat, que és també un inspirador de TUtopia. “En Pere és exemple d’una vida donada radicalment, i una referència molt important per a la gent jove. I vull agrair publicament a les escoles FEDAC la seva col·laboració amb la Fundació Pere Casaldàliga per donar a conèixer el testimoni del Pere als joves”, va exposar Joan Soler.

L’educador Eloi Nortes va posar veu a un sentiment molt compartit per molts educadors de les escoles FEDAC pel que fa al llibre TUtopia: “No he escrit el llibre, però també me’n sento autor, juntament amb molts companys i companyes de FEDAC, perquè junts vam iniciar fa molts anys el camí de la TUtopia”.

Hem presentat el llibre TUtopia a Berga, Manresa i Vic.