TUtopia, una narrativa de sentit per a l’escola del segle XXI

TUtopia, una narrativa de sentit per a l’escola del segle XXI

TUtopia ja té forma de llibre. Els seus autors, Modest Jou i Verónica Castillo, van fer-ne la primera presentació pública el passat dimecres 3 d’abril a l’auditori FNAC de L’illa Diagonal.

L'auditori FNAC de L'illa Diagonal ple de gom a gom en la presentació del llibre TUtopia, de Verónica Castillo i Modest Jou.

TUtopia és la narrativa que impregna el dia a dia de les escoles FEDAC, i és un dels pals de paller del pla d’innovació educativa #avuixdemà. Però, tal com van assenyalar els seus autors durant la presentació del llibre, “TUtopia és una proposta per a tothom, no només per a les escoles FEDAC. És una narrativa de sentit perquè l’educació esdevingui plena, perquè cada persona pugui trobar el seu sentit i lloc en el món”.

Per això, la mateixa paraula TUtopia fa referència al “TU” com a persona i al “topos” com a lloc o societat concreta on vivim. I també trenca el mite de l’illa, la “utopia” de Thomas Moro, allò que volem arribar a ser, però que sempre apareix com a un imaginari impossible. En canvi, per a TUtopia, la recerca vital del sentit de tota persona ha de ser un possible diari. Per assolir-ho, el llibre proposa el cultiu d’accions TUtòpiques en el nostre dia a dia.

Acompanyats pel director general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, Carles Armengol, i pel professor de l’ISCREB Josep Otón, Modest Jou i Verónica Castillo van explicar als assistents com TUtopia va néixer a partir del “repte de desenvolupar una nova narrativa a les institucions que volen donar una resposta renovada a la diversitat de la societat catalana, on les persones viuen l’espiritualitat de moltes maneres i des de diferents perspectives culturals i religioses”.

Com van assenyalar els autors durant la presentació, TUtopia és “un substrat”, una manera de viure perquè tothom se senti acollit i es pugui identificar amb la comunitat en què es desenvolupen pràctiques de recerca de sentit.

“Com a cristians ens inspira Jesús de Natzaret, i per això ens vam plantejar com podíem portar el seu missatge d’inclusió i de bona notícia en la societat i l’escola actuals per, entre totes les persones, crear juntes el món del demà”, expliquen Modest Jou i Verónica Castillo. “I això només es pot fer amb una mirada d’obertura a la diversitat i totes les tradicions de saviesa en el dia a dia de l’escola.”

Precisament, una de les claus de TUtopia és el fet de presentar a l’escola les diferents tradicions de saviesa i connectar amb els seus principis ètics i l’anhel de fer del món un lloc millor, uns principis comuns que es troben arreu.

Amb la voluntat d’obrir TUtopia a qualsevol institució del món, el llibre inclou una sèrie de pràctiques TUtòpiques per dur-les a la pràctica tant des d’una vessant personal com comunitària.

Pots comprar o encarregar el llibre TUtopia a les llibreries físiques i virtuals.

TUtopia, de Verónica Castillo i Modest Jou.
Ediciones Khaf i Baula, 2024.
ISBN 978-84-15995-67-8

El llibre TUtopia, editat per Baula i Ediciones Khaf, està disponible a les llibreries.

Arran de la publicació de TUtopia, la Rebotiga de Catalunya Religió ha mantingut una conversa amb els autors del llibre, Modest Jou i Verónica Castillo. Escolta-la aquí en forma de podcast!

Presentació del llibre TUtopia, de Verónica Castillo i Modest Jou, al FNAC de L'illa Diagonal de Barcelona.