Un recorregut TUtòpic per ‘La nit de les religions’

Un recorregut TUtòpic per ‘La nit de les religions’

Què tenen en comú el budisme, l’islam, el cristianisme i el sikhisme? Són quatre tradicions de saviesa presents a Catalunya que donen resposta a les qüestions transcendentals sobre el sentit de la vida. Des de l’àrea de recerca i sentit (RiS) de les escoles FEDAC hem participat en La nit de les religions de Barcelona. Un esdeveniment que ens ha permès conèixer els centres de culte d’aquestes cultures i aprofundir en les seves tradicions de saviesa.

La nit de les religions de Barcelona, que va tenir lloc el 21 d’octubre, és una iniciativa de l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós (AUDIR) amb el propòsit d’oferir un punt de trobada i donar a conèixer les comunitats de diferents religions presents en la societat catalana. La nit de les religions ha estat una oportunitat per comprendre millor l’entorn i la saviesa que hi ha en cada tradició, així com l’essència de veritat que hi ha en cada persona més enllà del seu origen cultural.

Us compartim la ruta que hem fet a l’edició d’enguany de La nit de les religions!

La ruta FEDAC per 4 tradicions de saviesa del món

  • Vam començar la nit a la Casa del Tibet, on vam aprofundir en el budisme de la mà de Xavier Artigas. Amb una mirada actual i sense dogmes, ens vam poder aproximar a un budisme meditatiu per dur la persona a l’acció, a fer el bé i a deixar un llegat transcendent.
  • Al barri del Raval vam conèixer la mesquita Tariq Bin Ziyad. Mohammed Halhoul, president de la Fundació Tot Raval, ens va explicar els fonaments de l’islam, amb les seves creences i pràctiques, i la vida a la mesquita. Aquí vam descobrir també el treball del Grup Interreligiós del Raval (GIR) per evitar radicalitzacions a través de pràctiques d’acció social amb joves de diferents religions.
  • Vam continuar la ruta a l’església del Carme del Raval. Albert Moliner, germà escolapi i mestre de l’ISCREB, ens va explicar la història de l’Església i la seva acció per la interreligiositat. Una de les accions que té lloc en aquesta parròquia és la celebració interreligiosa de festivitats com Nadal, Pasqua o el Ramadà, que impulsa el Grup Interreligiós del Raval (GIR).
  • Finalment, vam visitar la gurdwara Gurdarshan Sahib. Aquesta visita ens va permetre conèixer la comunitat sikh amb les seves tradicions, el seu llibre sagrat, els seus rituals i el seu estil de vida. Vam descobrir que l’origen del sikhisme es remunta en el segle XVII a la regió del Punjab com a resposta a la desigualtat de castes de l’hinduisme i a la desigualtat entre homes i dones de l’islam. La comunitat sikh va preparar, a més, un sopar per compartir amb els visitants de La nit de les religions.  

TUtopia per trobar la teva veritat

La nit de les religions connecta plenament amb el nostre projecte diferenciador TUtopia, inclòs en el pla estratègic d’innovació pedagògica #avuixdemà.

Conscients de la diversitat religiosa del nostre entorn i d’un món cada cop més interconnectat, a les 25 escoles FEDAC acompanyem el desenvolupament de la intel·ligència espiritual del nostre alumnat des del respecte per la diversitat i el diàleg interreligiós.

A través de TUtopia, ens proposem que cada alumne pugui recórrer un camí personal que el dugui a descobrir la seva resposta única i autèntica a les preguntes sobre el sentit de la seva vida i la seva vinculació i contribució especial al món.

TUtopia i esdeveniments com La nit de les religions ens ajuden a descobrir el fons comú present en totes les religions. Un fons que ens ha de permetre desvetllar la veritat present en cada persona i construir plegats un món planetaritzat millor, fonamentat en el bé comú i la igualtat.

Les escoles FEDAC visitem un temple sikh durant La nit de les religions de Barcelona.