Saps que Nadal és una festa de llum?

Saps que Nadal és una festa de llum?

Saps que Nadal és una festa de llum? I que moltes tradicions de saviesa del món incorporen festes de llum? 

Els jueus celebren la Hanukkà; els musulmans, el naixement de Mahoma; els hindús i els sikhs, el Diwali, també conegut com el festival de les llums; i els cristians, el naixement de Jesús. Totes aquestes tradicions de saviesa celebren el triomf de la llum sobre la foscor. Posen paraules, relats i sentit a un fenomen natural i cíclic. En el nostre cas, el solstici d’hivern. 

És per això que aquest Nadal celebrem la llum, la llum interior que hi ha en cadascú per fer front a les foscors i desigualtats que podem trobar en el nostre entorn. Les comunitats de les escoles FEDAC són plurals, i això és d’una riquesa enorme. Volem que cada persona, des de la seva tradició de sentit, se senti integrada en la celebració i cridada a celebrar conjuntament sense haver de deixar de ser qui és. 

Les nostres celebracions de llum sempre són el punt final d’un procés pedagògic de sentit amb un seguit de sessions que ens conviden a aprofundir en la llum interior i en la llum que ens desprenen els altres i les diferents tradicions. 

Celebrem la llum en comunitat. Primer, connectem amb nosaltres mateixos en silenci, connectant amb la nostra essència i amb el moment present que vivim.

A les escoles FEDAC posem en valor les diferents tradicions de saviesa del món a través de TUtopia.

Després, ens deixem inspirar per diferents textos de saviesa que parlen de la llum. En aquesta ocasió, un fragment del Guru Grant Sahib Ji, el llibre del sikhisme; uns versos de Rumi, poeta musulmà; i un fragment de l’evangeli. En altres ocasions, apareixen textos d’altres tradicions: el judaisme, el budisme, l’hinduisme, l’estoïcisme…

Un cop fet aquest moment, compartim les impressions que ens generen les paraules. Parlem en assemblea, connectem els textos amb la vida i ens plantegem com podem ser llum per als altres de manera personal i en comunitat, com a escola. Encenem espelmes de llum. I per acabar cantem, riem, ens felicitem el Nadal…

Amb activitats com aquesta, a les nostres escoles celebrem la vida que ens aporten les tradicions, també les agnòstiques i atees, que també ens fan créixer cap al sentit. Valorem molt la nostra tradició i l’estimem, i estimem i valorem molt també totes les tradicions de saviesa, perquè són expressions d’essència humana que recerca el sentit.

Amb la TUtopia, narrativa en la qual s’emmarquen aquestes celebracions, volem que l’alumnat es faci preguntes sobre l’existència i orientar-lo cap a la recerca de totes les savieses del món, perquè siguin persones transformadores i que celebrin la diferència. Perquè l’escola, en les seves petites accions, en el desenvolupament del projecte educatiu i també en la seva manera de celebrar, està posant les bases de la humanitat del futur. I tu, com celebres la victòria de llum? 

Celebració de la llum a les escoles FEDAC.