Manifest FEDAC per la pau a Gaza

Manifest FEDAC per la pau a Gaza

El conflicte entre Palestina i Israel va començar fa uns mesos i, lluny d’arribar a un final, les tensions i la massacre són cada dia més grans.

Volem deixar clar que el conflicte entre Israel i Palestina és un conflicte polític, no religiós. Nosaltres, com a mestres que som a les escoles FEDAC, posem en valor les tradicions de saviesa de qualsevol persona, també el judaisme i l’islam. Totes les tradicions poden ser constructores de la pau. Tanmateix, quan els éssers humans ataquen altres humans, obliden els principis de les seves tradicions de saviesa; i, aleshores, la cultura imperialista i colonitzadora s’imposa, com passa amb el conflicte entre Israel i Palestina. 

La lluita històrica entre dos bàndols no justifica la guerra. El diàleg i la fraternitat es troben en les tradicions de saviesa de jueus i musulmans. Palestins i israelians pateixen la mort dels seus germans. Davant de la demanda de Hamàs d’una aturada de l’ofensiva per a l’alliberament d’ostatges, el govern israelià es nega a aturar l’atac contra la Franja de Gaza. Des de l’inici de l’ofensiva, més de 28.000 persones han mort a Gaza.

La responsabilitat d’aquestes morts no és únicament del govern israelià o de Hamàs. També ho és de totes aquelles potències que els donen suport, proveint-los d’armament per continuar la guerra. Una d’aquestes potències és l’Estat espanyol. I en aquest cas, és més greu, perquè una de les parts ja és acusada de genocidi.

Durant els mesos d’octubre i novembre es van registrar diverses vendes en concepte d’“armes i municions” a Israel, segons denuncia el Centre Delàs d’Estudis per la Pau. Alhora, també hi ha registre de compra d’armes per part de l’Estat israelià en els darrers mesos. Aquestes dades formen part de tota una trajectòria d’inversions del Govern espanyol en la indústria armamentística israeliana, que al seu torn exporta les armes de les potències europees a països on no es respecten els drets humans. 

Hi ha motius clars per no col·laborar amb Israel:

  • Pel dany humanitari: els morts causats per l’ocupació de Gaza, el bloqueig de l’ajuda humanitària, el desabastiment d’aigua, d’energia elèctrica i de combustible.
  • Per no respectar els drets humans: atacs ofensius sobre civils i infraestructures sanitàries, ambulàncies, etc.

Israel no respecta les seves fronteres amb Palestina. 

Som conscients que Hamàs és un grup terrorista armat per Iran i que ha atacat també Israel. Aquest manifest no li treu responsabilitat en el conflicte i en les morts. Però no es pot vèncer un grup terrorista a base d’instaurar la por en una població, ni tampoc es pot utilitzar un acte terrorista per justificar l’ocupació d’un territori i la matança dels seus civils. 

És necessari i urgent aturar la guerra entre Israel i Palestina i arribar a un acord de pau, d’estabilitat política, de seguretat civil. És urgent i necessari proveir les persones, que ho han perdut tot, de corredors humanitaris. Europa ha de respondre i acollir refugiats. No podem abandonar-los en camps de refugiats, com s’ha fet en altres pàgines de la nostra història. 

L’Estat espanyol no pot ser còmplice del genocidi. Som un estat democràtic, i un estat democràtic sempre respecta els drets humans. Si no, deixa de ser democràtic. I això és molt perillós. Ho sabem perfectament després de 40 anys de dictadura. 

Per això, exigim al Govern que aturi el comerç armamentístic. En primer lloc, amb Israel, però també amb qualsevol altre país del món que pugui comercialitzar les armes amb països que no respecten els drets humans o que les utilitzen contra civils de manera indiscriminada. Ara. Ja.

Imatge: Obra "Jerusalem at Night", de l'artista palestina Heba Zagout.
Obra "Jerusalem de nit", de l'artista palestina Heba Zagout.