FEDAC News, el projecte periodístic de FEDAC Guissona

FEDAC News, el projecte periodístic de FEDAC Guissona

Coneixeu FEDAC News? És el projecte periodístic audiovisual protagonitzat pels alumnes més grans de primària de FEDAC Guissona. Ells són els encarregats d’explicar cada quinze dies tot el que passa a l’escola a través d’un informatiu que s’emet al canal de YouTube de FEDAC Guissona.

Des de fa tres cursos, l’escola imparteix FEDAC News com a una de les activitats complementàries d’educació primària, dins de l’horari lectiu. Amb aquest projecte escolar, els alumnes tenen l’oportunitat de conèixer el llenguatge audiovisual, aproximar-se al món periodístic i treballar la llengua en un context comunicatiu real i engrescador. Així, FEDAC News dona resposta als reptes Aprenem, Llenguatges, BioFEDACs, Cercle, Xerpa… del pla d’innovació pedagògica #avuixdemà2024 de les escoles FEDAC.

A més, els educadors de FEDAC Guissona valoren molt positivament FEDAC News perquè és una activitat que fomenta el desenvolupament d’habilitats per al treball cooperatiu, afavoreix la inclusió i ajuda a crear un bon ambient a l’escola. Cada emissió es comparteix amb les famílies i és molt ben rebuda, i tots els grup-classe de l’escola també dediquen un espai al visionat de l’informatiu.

De fet, FEDAC News és un dels projectes més esperats pels nens i nenes de FEDAC Guissona quan arriben a 5è i 6è de primària. Aquest any, però, és una mica especial a causa dels grups bombolla com a mesura de prevenció de la covid-19 i, per això, hi participen només els alumnes de 6è.

FEDAC News pas a pas

Les notícies que els alumnes presenten a FEDAC News s’agrupen en diferents seccions: Els nostres projectes, Manualitats, Aprenem jugant, Projectes solidaris, Entrevistes, Cultura Exprés… El primer pas per dur endavant cada programa és reunir-se i decidir els continguts de cada emissió. Un cop definits, segons criteris d’actualitat, l’equip de redactors s’encarrega de documentar-se i d’escriure les notícies.

A continuació, l’equip de reporters entra en acció. Ells amplien la informació de les notícies, preparen preguntes i adapten els escrits que els han facilitat els redactors. Aquests reporters, acompanyats d’un càmera i el seu ajudant, graven les entrevistes i els reportatges que formaran part de cada emissió. Enguany, els reporters també s’han hagut d’adaptar a l’aïllament físic a l’hora d’entrevistar els companys d’altres grups, però han superat el repte amb imaginació i bona tècnica.

A més, cada FEDAC News té una parella de presentadors diferents. Ells s’encarreguen de posar-se davant la càmera i donar pas a cada notícia des d’un plató, com uns autèntics professionals.

Tot seguit, quan tot està enregistrat, comença el treball d’edició i postproducció. Un altre equip d’alumnes és responsable del muntatge tècnic de cada emissió, tot vetllant perquè les imatges, el so, les músiques i les transicions tinguin harmonia i segueixin l’escaleta de l’informatiu.

Esteu encuriosits per veure com és el resultat final? Us compartim a continuació l’última edició de FEDAC News.

Alumnes de primària de FEDAC Guissona redacten, enregistren, presenten i editen FEDAC News, l'emissió quinzenal amb les notícies més destacades de l'escola.