FEDAC Gironella i el projecte Galliner

FEDAC Gironella i el projecte Galliner

Cada dia els nens i nenes d’educació infantil de FEDAC Gironella saben que són els encarregats d’una tasca molt important: cuidar les gallines de l’escola. Com a Escola Verda, FEDAC Gironella du a terme cada curs el projecte Galliner, que permet treballar amb els més petits de forma transversal i vivencial un conjunt de coneixements, habilitats i valors.

Quan entren a l’escola, els alumnes d’infantil ja saben que aquell dia hauran d’anar al galliner per mirar que les gallines es troben bé i recollir els ous que han post. Els posaran aigua i menjar i, si els falta palla, n’afegiran. I també les observaran, perquè el projecte Galliner és una magnífica oportunitat per aproximar-se al món dels animals i aprendre a estimar-los i cuidar-los. Alhora, ensenya als nens a ser responsables i a treballar en equip.

Nens i nenes d'infantil de l'escola FEDAC Gironella cuiden les gallines del projecte Galliner.

Un aprenentatge vivencial

Des del punt de vista dels coneixements, amb el projecte Galliner els alumnes d’infantil aprenen el cicle de la vida de manera vivencial. A la primavera, arriben a l’escola uns ous inseminats que els nens i nenes posen en una incubadora a la classe. Durant les setmanes d’observació i espera abans del naixement dels pollets, els alumnes es fan moltes preguntes: “Tots els pollets neixen d’un ou?”, “Dins de tots els ous hi ha un pollet?”, “Quan naixeran els pollets?”. Un cop han nascut, els nens i nenes d’infantil n’han de tenir cura i, a poc a poc, veuran com els pollets van creixent i es transformen en gallines.

Al mateix temps, el projecte Galliner permet treballar conceptes relacionats amb l’alimentació. Els nens i les nenes investiguen què mengen les gallines i, com a Escola Verda, treballem també l’aprofitament alimentari portant-los peles i restes de verdures que nosaltres no ens mengem, però que agraden molt a les gallines. 

I on van a parar els ous que ponen les gallines de l’escola? Doncs els nens i nenes d’infantil se’ls emporten a casa. D’aquesta manera, els poden compartir i gaudir amb la família i explorar junts la gran quantitat de receptes que es poden fer amb uns ous tan bons.

Alumnes d'educació infantil de l'escola FEDAC Gironella ensenyen els ous que han post les gallines del projecte Galliner.