Explorem la interrelació entre l’art, l’educació i el benestar a la UAB

Explorem la interrelació entre l’art, l’educació i el benestar a la UAB

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) va acollir el dilluns 28 d’abril la jornada “Art, educació i benestar”. Una trobada organitzada per les escoles FEDAC, les COREs d’Educació i Ocupabilitat i de Salut Mental de la UAB, la Facultat de Psicologia i de Logopèdia de la UAB, la Xarxa TECSAM i el grup de recerca interuniversitari epi4health. Una jornada que, malgrat que es va haver d’interrompre al migdia per l’apagada elèctrica a la península Ibèrica, ens va permetre descobrir moltes veus i propostes interessants compromeses amb el benestar individual i col·lectiu a través de l’art i l’educació.

La jornada, que va tenir lloc a la Sala revistes de la Biblioteca d’Humanitats de la UAB, va reunir alumnes, persones investigadores, docents i professionals del món educatiu i cultural. Durant tot el matí es van compartir experiències, projectes i reflexions que posen en diàleg la creació artística, els processos pedagògics i la cura emocional.

La secretaria general de la UAB, Esther Zapater, va inaugurar la jornada i la Fira Experiències, en què les 25 escoles FEDAC van exposar alguns dels projectes desenvolupats amb l’alumnat des de l‘àrea +ART a les escoles. “La integració de l’art en l’educació no només enriqueix els processos d’aprenentatge, sinó que també contribueix de manera fonamental al desenvolupament emocional i social de les persones”, va remarcar.

Inauguració de la jornada "Art, educació i benestar" a la UAB.
Inauguració de la jornada a càrrec d’Esther Zapater, Ander Chamarro i Modest Jou.

Ander Chamarro, degà de la Facultat de Psicologia i de Logopèdia de la UAB, va valorar molt positivament crear espais de trobada com aquesta jornada, que ens recorden la importància de treballar conjuntament —des de la recerca, la docència i la pràctica educativa— per construir entorns més inclusius, sensibles i transformadors. 

Per la seva banda, Modest Jou, director general de les escoles FEDAC, va destacar la necessitat d’integrar l’art en l’educació per potenciar la creativitat i l’autenticitat de les persones i, d’aquesta manera, esdevenir una eina transformadora de la societat. “A les escoles hi farà més l’art que la intel·ligència artificial com a eix vertebrador d’una nova humanitat”, va afirmar.

Després de la benvinguda institucional, va començar un primer bloc de microxerrades, centrat en com les arts, la música, la literatura o el ioga poden contribuir a la salut mental, funcionant com eines terapèutiques i de promoció del benestar emocional de nens, joves i adults.

La ponència principal d’aquest bloc va ser a càrrec de Catrina Clotas, de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, que va explicar el programa d’educació emocional per a educació infantil “1,2,3 emoció!”. Aquesta iniciativa innovadora té com a objectiu principal fomentar les competències emocionals des de les primeres etapes de la vida, proporcionant una base sòlida per a la promoció de la salut i la prevenció de conductes de risc.

Tot seguit, investigadors de la universitat i docents van presentat diferents iniciatives que utilitzen la música, el ioga i l’art com a eines per afavorir la connexió emocional, la regulació afectiva i la creació de vincles entre infants i joves. La mirada comunitària de la música, els rituals escolars al voltant del Dia de la Música de l’escola FEDAC Lleida i la fusió de cos i creativitat a través del ioga artístic (IogArt) de l’escola FEDAC Manresa van dibuixar un paisatge ric i compromès amb la salut mental des d’una perspectiva integradora.

La següent part de la jornada va aportar una mirada crítica i reflexiva sobre com implementar pràctiques artístiques amb sentit i rigor dins del sistema educatiu. Anna Ciraso, investigadora del Departament de Pedagogia Aplicada de la UAB, va compartir INTERSTICE, un projecte que promou espais de trobada entre mestres, artistes i infants per millorar els processos d’aprenentatge.

En aquest bloc de microxerrades, FEDAC Santa Coloma va presentar el projecte EscolArt, que explora la integració de l’art en el dia a dia de l’escola per obrir noves possibilitats d’aprenentatge. Una presentació que va anar precedida d’una delicada actuació de dansa clàssica per part d’una alumna de l’escola connectant els diferents llenguatges artístics.

També es van compartir propostes per orientar sortides professionals de secundària a través de l’art, la Fundació Carulla va exposar l’experiència del Museu Terra com a refugi emocional, i l’escola pública Camins ens va parlar de l’art d’educar.

Durant la jornada, abans del tall elèctric, també vam poder gaudir d’una actuació de teatre musical protagonitzada per tres alumnes de primària de l’escola FEDAC Pineda i d’una perfomance de Tràfec Teatre en col·laboració amb la Fundació Horitzó del Berguedà.

Actuació de teatre musical a càrrec de tres alumnes de l'escola FEDAC Pineda a la jornada "Art, educació i benestar"-

A través de projectes escolars, recerques universitàries i experiències de museus, es va evidenciar la importància de documentar i avaluar l’impacte d’aquestes propostes per consolidar-les dins les polítiques educatives.

L’apagada elèctrica va impedir continuar la jornada amb les xerrades de la tarda al voltant de la inclusió i la interseccionalitat, així com amb la taula rodona final, que havia de moderar l’educadora FEDAC Marta Artigas i que comptava amb la participació de Dolors Cervera, subdirectora general de Benestar del Departament d’Educació; Maria Paczkowski, doctora en Ciències de l’Educació i experta en art i educació; Albert Espelt, vicedegà d’alumnat de la Facultat de Psicologia de la UAB i membre del grup de recerca interuniversitari epi4health; Pau Llonch, músic i activista, impulsor de la cooperativa educativa Versembrant; i Carles Guerra, membre de l’Ateneu Tosquelles CPB i professor de la Universitat Pompeu Fabra.

No vas tenir temps de passejar per la Fira Experiències i conèixer de prop els diferents projectes artístics desenvolupats a les escoles FEDAC des de l’àrea +ART a les escoles? Fes clic als diferents enllaços i hi trobaràs l’explicació de cada projecte!

Actuació de dansa d'una alumna de l'escola FEDAC Santa Coloma a la jornada "Art, educació i benestar".